Zomerinspiratiesessies #3 – Onboarding door Ardiënne Verhoeven

PublicSpirit organiseerde deze zomer een online drieluik met lunchbreaks. De derde en afsluitende zomerinspiratiesessie was op 24 september jl., het thema was onboarding en Ardiënne Verhoeven was onze gast.

Ardiënne Verhoeven, eigenaar Workwonders, over het belang van onboarding

Onboarding gaat over het managen van verwachtingen: iedereen die aan een nieuwe baan begint, heeft verwachtingen. Van de baan, de collega’s en de organisatie waar hij/zij gaat werken. Als die verwachtingen niet uitkomen, raakt een nieuwkomer teleurgesteld. Dan duur het langer voordat een bijdrage aan de organisatie wordt geleverd, is men minder betrokken of gaat de net nieuwe collega weer op zoek naar een andere werkomgeving. Dat zijn gemiste kansen en die kunnen worden voorkomen door goede onboarding.

Ardiënne Verhoeven is oprichter en eigenaar van Workwonders en specialist in onboarding. Zij zei tijdens de inspiratiesessie op 24 september onder meer: “om een groot aantal mensen in één cultuur, rondom dezelfde normen en waarden, te laten samenwerken moet je wel wat doen! Het is belangrijk de verwachtingen wederzijds goed af te stemmen en te bespreken. In 60% van de gevallen blijken de verwachtingen van medewerkers tegen te vallen. Beschouw het als een feestje als een nieuwe collega start bij jouw organisatie, en een feestje vier je samen!”

Ook het belang van een goede offboarding kwam aan bod. “Je offboarding moet als organisatie op orde zijn, voordat je start met de werving van nieuwe medewerkers”, aldus Ardiënne.

Benieuwd wat Ardiënne nog meer over dit onderwerp zegt? Kijk dan hier voor een korte impressie, of klik hier om hele uitzending terug te zien.

Eerder deze zomer
Dit drieluik met online inspiratie zijn we gestart met een keynote door Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO bij Randstad Groep Nederland. Zij vertelde op vrijdag 30 juli hoe zij de arbeidsmarkt ziet veranderen. Heb je de bijeenkomst gemist en ben je benieuwd naar keynote van Marjolein? Klik dan op deze link.

De tweede online bijeenkomst werd op vrijdag 27 augustus uitgezonden. Ingrid Geveke, directeur bij BMC, vertelde over haar kijk op en ervaring met arbeidsmarktcommunicatie. “Een organisatie bestaat niet uit digitale systemen en bureaus, maar uit betrokken professionals en dat moet je in beeld brengen”, aldus Ingrid. Uitzending gemist? Terugkijken kan hier.

Meer weten over onboarding?
Wil je je verder verdiepen in onboarding zodat jij in jouw organisatie verwachtingen beter kunt managen? Dan hebben wij iets leuks voor jou!
Wij geven namelijk tien boeken (op=op!) van Ardiënne over onboarding weg. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Stuur dan een berichtje aan info@publicspirit.nl.