PublicSpirit Summer Stories #2 – 2022 Mariëtte van Leeuwen over een bijzondere ontmoeting met een olifant

De zomer is bij uitstek de tijd om nieuwe indrukken op te doen, dicht bij huis of ver weg: we trekken er in deze tijd van het jaar graag op uit. In de tweede aflevering van de PublicSpirit Summer Stories gaat Miriam Oosterwijk in gesprek met Mariëtte van Leeuwen, partner Jeugd bij BMC, over dé reis, die ene bestemming die grote indruk op haar heeft gemaakt.

Verbonden zijn met elkaar: dat is waar het om draait!

Mariëtte vertelt ons ook over Zuid-Afrika, net zoals Gerdo in aflevering #1, over de schoonheid, de armoede én haar bijzondere ‘ontmoeting’ met een olifant.

 

Wereldreiziger

Mariette heeft een groot aantal landen bezocht, waaronder Australië en Nieuw-Zeeland, maar het land dat écht een diepe indruk op haar heeft gemaakt is Zuid-Afrika. Zij vertelt: “Als mens heeft het land mij echt geraakt. Ik ben verdwaald geraakt in een ghetto in Kaapstad, en dan kijk je om je heen, zie je jezelf met al je spullen én zie je mensen op blote voeten wandelen door vies water, levend onder golfplaten én springend op jouw auto. Helemaal niet zo veilig, maar toch voelde ik me, daar op dat moment, geraakt door het grote verschil tussen arm en rijk. Het werd mij, verdwaald in die ghetto, nog eens extra pijnlijk duidelijk. Ik ben voor gelijkheid en gelijke kansen maar realiseerde me ook dat het allesbepalend is waar je wieg staat.”

 

Oog in oog met een olifant

Mariette vervolgt: “De mensen in Zuid-Afrika zijn ontzettend gastvrij, de natuur is adembenemend en er liggen prachtige wijngaarden. En ik houd van avontuur dus ik ben ook op safari gegaan. Op zoek naar de ‘Big Five’, de leeuw, het luipaard, de olifant, de neushoorn en de buffel; dit zijn de vijf dieren waarop het het moeilijkst en gevaarlijkst is om te jagen. Onze tocht begon met sporen zoeken, footprints, maar als je te voet bent – zo begrepen we van de ranger die ons begeleidde -– kom je ze eigenlijk nooit tegen. Nou, dat liep voor ons wat anders, want van het ene op het andere moment stond ik oog in oog met een olifant!”

En wat doe je dan, als je zo onverwachts kennismaakt met het grootste op het land levende dier?
“We moesten onszelf zo klein mogelijk maken maar de olifant liet zich niet afschrikken, en zette nog een stap naar voren, ik kon hem aanraken. Hij begon te flapperen met zijn oren, te trompetteren. Het was ongelooflijk spannend en tegelijkertijd realiseerde ik me dat dit nou zo’n avontuur was wat ik nooit meer mee zou maken. Die olifant zette nog een stap, en iemand in de groep begon te gillen. De ranger haalde de trekker van zijn geweer over en bij het horen van die klik, verdween de olifant. Zomaar, van het ene op het ander moment, was hij verdwenen en leek helemaal in het niets te zijn opgegaan. Je begrijpt dat dit dé verhalen zijn voor op een verjaardagsfeestje.”

 

Avontuur

Het was een avontuur, haar reis naar Zuid-Afrika, met speciale ontmoetingen en ingrijpende ervaringen. “Ja, avontuur dat past bij mij”, aldus Mariëtte, “ook in mijn werk zoek ik uitdaging, avontuur en ontdek ik graag nieuwe paden.” In 2021 maakte zij, na eerder onder meer werkzaam te zijn geweest als wethouder en als bestuurder in de jeugdzorg en het speciaal onderwijs, de overstap naar BMC.
“De kans om partner Jeugd te worden, moest ik gewoon grijpen. Ik ben verknocht aan de publieke sector, en nu mag ik, binnen het zo belangrijke sociale domein, iedere dag mijn steentje bijdragen. Eén van de thema’s waar ik me mee bezighoud is jeugdbescherming, hier is nog veel werk te doen.
Ik pleit er altijd voor, zowel privé als in mijn werk, dat kinderen voorop moeten staan.

Ik heb samen met Ronald een samengesteld gezin. We erkennen beiden dat we er ook echt voor onze kinderen moeten zijn en dat zij van hun eigen ouder inderdaad exclusieve aandacht mogen krijgen. Ik vind het een cadeautje dat het met alle vier onze kinderen goed gaat. Deze zomer ga ik met mijn twee dochters naar Italië, een moeder/dochters-tripje maken. Dit is voor ons echt quality time!”

Nog even terug naar BMC, wat maakt werken bij deze organisatie bijzonder?
“BMC daagt mij uit, en zorgt ervoor dat ik een zakelijk avontuur mag beleven wat bij mij past. We werken met een geweldige team, dat zich razendsnel ontwikkelt, altijd met een goed oog voor wat onze opdrachtgever nodig heeft. Ik word dagelijks uitgedaagd en voel een grote verbinding met zowel opdrachtgevers als collega’s. En verbonden zijn met elkaar: dat is waar het om draait!”

 

Mariette van Leeuwen is partner Jeugd bij BMC. Zij woont samen met haar partner Ronald en samen vormen zij met hun vier kinderen een gezellig, samengesteld gezin.

 

Miriam Oosterwijk woont met haar man in Amerongen, samen hebben zij drie – inmiddels uitwonende – kinderen.
Van Langweer tot Lapland: Miriam is een ontdekkingsreiziger, altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en indrukken en dat is een eigenschap die haar goed van pas komt in haar baan als directeur van PublicSpirit .

 

 

 

 

 

In de volgende aflevering van de PublicSpirit Summer Stories spreken we met Gert-Jan Kusters, gemeentesecretaris Maastricht.
Hij vertelt over zijn reis naar Israël, een inclusieve samenleving en hoe belangrijk écht luisteren is.

Benieuwd? #3 verschijnt 27 juli online!