PublicSpirit Summer Stories #1 – 2022 Gerdo Peters over ontspanning en diepgang in Zuid-Afrika

De zomer is bij uitstek de tijd om nieuwe indrukken op te doen, dicht bij huis of ver weg: we trekken er in deze tijd van het jaar graag op uit. Een mooi moment om kandidaten die wij de afgelopen periode hebben mogen plaatsen bij onze opdrachtgevers te vragen naar hun favoriete bestemming. Welk land, welke plek in onze wereld heeft indruk op hen gemaakt, hen geraakt en gevormd, wat is nou precies die ene plek waar je nog vaak aan terugdenkt?

De enorme tegenstellingen maakten dat ik me erg bewust werd van het comfort dat wonen, werken en leven in Nederland biedt en dat dit comfort dus niet vanzelfsprekend is.

In de eerste aflevering van de PublicSpirit Summer Stories stelt Miriam Oosterwijk deze vragen aan Gerdo Peters, adjunct-hoofd van de Eenheid sector Economie en Cultuur bij de provincie Overijssel.

 

Zomer 2022 – met het gezin naar Frankrijk

De zomervakantie in huize Peters staat al snel voor de deur: voor hen, woonachting in Nijmegen, begint de grote vakantie als de Nijmeegse Vierdaagse wordt gewandeld. Gerdo wandelt zelf niet mee, maar reist met zijn gezin af naar het geliefde Frankrijk.
Gerdo: “Wij gaan deze zomer onze eigen ‘Tour de France’ maken, met onze vouwwagen doen we een aantal plaatsen in Frankrijk aan. Frankrijk is in Europa toch wel echt mijn land, het eten is er heerlijk en de wijn smaakt beter dan hier in Nederland. Mijn liefde voor Frankrijk is ontstaan tijdens mijn studieperiode in Parijs, een geweldige wereldstad waar ik nog regelmatig kom. Maar ook een vakantie zoals die nu voor de deur staat, brengt mij de nodige ontspanning”.

 

Zuid-Afrika

Drie weken toeren door Frankrijk, Gerdo ziet ernaar uit. Toch is het niet Frankrijk, maar een reis naar Zuid-Afrika die een bijzondere indruk op hem heeft gemaakt.
Gerdo vervolgt: “Zuid-Afrika is een prachtig land, de natuur en het wildleven zijn indrukwekkend, culinair kun je je hart écht ophalen. Verder ben ik een liefhebber van geschiedenis, en de geschiedenis van Zuid-Afrika is zeer boeiend. Het is een land van grote tegenstellingen, tussen arm en rijk, ongelijkheid die zorgt voor spanningen, in het donker niet meer de straat op en overal veel bewaking. Die samenleving en haar problemen, het was indrukwekkend en confronterend. Ik bezocht kinderen in de townships die besmet zijn met het HIV-virus én ik kwam bij grote wijnhuizen, prachtig gelegen in het groen. Deze enorme tegenstellingen maakten dat ik me erg bewust werd van het comfort dat wonen, werken en leven in Nederland biedt en dat dit comfort dus niet vanzelfsprekend is. Op dat moment werd mijn gevoel ‘bij te willen dragen aan de samenleving’ versterkt, en het is het moment geweest dat voor mij heeft bevestigd dat ik graag werkzaam ben in de publieke sector”.

“Wereldproblematiek, zoals klimaatverandering en de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk, speelt in Zuid-Afrika maar ook in Nederland”, aldus Gerdo, “ik vind het belangrijk dat ik in mijn werk aan de slag kan met die thema’s die mij persoonlijk raken, zoals energietransitie en sociale kwaliteit”. Enthousiast zegt hij: “mee het beleid bepalen zodat onze samenleving iedere dag een beetje mooier kleurt, daar krijg ik energie van!”

 

Robbeneiland

Zuid-Afrika is groot en uitgestrekt, wat is de ultieme tip, wat mag je echt niet missen als je op reis gaat naar dit adembenemende land? Gerdo hoeft niet lang na te denken over het antwoord op deze vraag: “Dat is zonder enige twijfel Robbeneiland. Dit is een geweldige plek, vanaf waar je de Westkaap prachtig ziet liggen. Maar ook het daar ‘zijn’ is erg indrukwekkend: de cel van Mandela, het hele verhaal horen, niet alleen de buitenkant maar je ook verdiepen in de geschiedenis. Dat vind ik eigenlijk ook wel een morele verplichting, dat je je verdiept in de rol die wij als Westerlingen daar hebben gespeeld en in alles wat daar nu nog zichtbaar van is. Voor mij is Zuid-Afrika het land waar je ontspanning, diepgang en verdieping vindt in één reis, echt een aanrader.”

 

Gerdo Peters is getrouwd en heeft drie kinderen van 11, 9 en 3. Sinds juni van dit jaar is hij werkzaam als adjunct-hoofd van de Eenheid sector Economie en Cultuur bij de provincie Overijssel. Hij besteedt zijn vrije tijd aan sport, stedentrips en Bourgondische gezelligheid met zijn gezin en vrienden.

 

Miriam Oosterwijk woont met haar man in Amerongen, samen hebben zij drie – inmiddels uitwonende – kinderen.
Van Langweer tot Lapland: Miriam is een ontdekkingsreiziger, altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en indrukken en dat is een eigenschap die haar goed van pas komt in haar baan als directeur van PublicSpirit.

 

 

 

 

 

In de volgende aflevering van de PublicSpirit Summer Stories gaan we in gesprek met Mariëtte van Leeuwen (partner Jeugd bij BMC).
Een gesprek over een ‘ontmoeting’ met een olifant, ook in Zuid-Afrika en over haar passie voor het sociaal domein.

Benieuwd? #2 verschijnt 20 juli online!