PublicSpirit Summer Stories #4 – 2022 Willeke de Groot over de Akropolis

De zomer is bij uitstek de tijd om nieuwe indrukken op te doen, dicht bij huis of ver weg: we trekken er in deze tijd van het jaar graag op uit. Een mooi moment om kandidaten die wij de afgelopen periode hebben mogen plaatsen bij onze opdrachtgevers te vragen naar hun favoriete bestemming. Welk land, welke plek in onze wereld heeft indruk op hen gemaakt, hen geraakt en gevormd, wat is nou precies die ene plek waar je nog vaak aan terugdenkt? In de vierde aflevering van de PublicSpirit Summer Stories stelt Miriam Oosterwijk deze vraag aan Willeke de Groot, directeur van het Noord-Hollands Archief.

Ik vind het belangrijk dat er vrijheid van denken is in een samenleving, dat iedereen tot zijn recht kan komen en zaken transparant zijn.

Democratie, de rode draad

Willeke vertelt enthousiast: “Na de middelbare school ben ik politicologie gaan studeren omdat ik me altijd verbind met wat er in de maatschappij gebeurt. Ik vind het belangrijk dat er vrijheid van denken is in een samenleving, dat iedereen tot zijn recht kan komen en zaken transparant zijn. Democratie heeft ook te maken met de cultuur en het DNA van een samenleving, en gaat vaak ver terug in de tijd. Ik verdiep me hier graag in, het intrigeert en boeit mij hoe in een maatschappij zaken worden geregeld.”

 

Akropolis

Democratie is voor Willeke een groot en belangrijk goed, geen wonder dat haar bezoek aan Athene haar zo heeft geraakt. Willeke zegt: “Er zijn veel mooie plekken in de wereld, maar als je mij vraagt naar die ene plek die indruk heeft gemaakt, dan is dat de Akropolis. Voor mij is het daar magisch: het is dé plek waar het denken over democratie begon, men ging daar voor het eerst met elkaar in debat. Ik was er drie jaar geleden voor het eerst met mijn gezin, en toen ik daar kwam voelde het als iets wat groter is dan jezelf, iets dat zoveel historie in zich herbergt en waar verhalen verteld zijn.”

Lachend: “Nu is dat ook weer niet zo moeilijk want de Akropolis is enorm, zo’n 156 meter hoog, dus je voelt je ontzettend klein terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de stad.”
Op serieuze toon vervolgt zij: “Het besef van wat daar, duizend jaar voor Christus, plaatsvond en dat ik me nu dus op de bakermat van de democratie bevond, vervulde mij. Mijn eerste bezoek was drie jaar geleden, vorig jaar ben ik terug geweest en kreeg ik weer dat allesomvattende gevoel.”

 

Noord-Hollands Archief

Een bijzondere plek, daar in Athene, maar hoe vertaalt zich haar grote belangstelling voor democratie in haar werk? Over haar loopbaan zegt Willeke: “Ik ben altijd op zoek naar relevantie voor de samenleving als geheel, ook in mijn werk wil ik impact kunnen maken en wil ik een bijdrage leveren aan een ‘hoger doel’. Na mijn studie ben ik in de journalistiek gaan werken, want ook het zorgdragen voor een pluriform persbestel is een van de fundamenten van een democratische rechtstaat. Bijvoorbeeld mijn baan bij NRC gaf mij interessante doorkijkjes in landen die wat verder van ons afliggen als het gaat over bestaansrecht, samenlevingen en geschiedenis. En ook nu, in mijn nieuwe baan bij het Noord-Hollands Archief, is de link met democratie belangrijk. Wij helpen overheidsorganisaties in de provincie Noord-Holland om hun informatie toegankelijk en betrouwbaar te houden. Verder helpen wij mensen om meer te weten te komen over hun eigen geschiedenis en die van de provincie Noord-Holland. In deze baan komt voor mij alles samen: historie, democratie, kunst en cultuur. Dat ik in mijn vorige baan bij Sdu ook veel ervaring heb opgedaan met de transitie van print naar digitaal, is zeer welkom om het NHA te begeleiden naar een duurzame digitale toekomst. Ik heb daar alle vertrouwen in.”

 

Zeilen

Willeke en haar gezin houden van zeilen en voor deze zomer staat een flottielje zeilreis in Italië, Sardinië, op het programma. “Normaal gesproken ga je op vakantie om op te laden na een tijd van hard werken, maar dát heb ik helemaal niet nodig, want ik krijg zo ontzettend veel energie van mijn nieuwe baan. Al vind ik het ook belangrijk om als gezin een paar weken tijd en aandacht voor elkaar te hebben, dus ik zie er zeker naar uit. En ja, dit jaar dus naar Italië, maar de Akropolis zal altijd een bijzondere plek in mijn hart hebben.”

 

Willeke de Groot is getrouwd en moeder van twee zonen (16 en 12). Sinds juni van dit jaar is zij werkzaam als directeur van het Noord-Hollands Archief. Haar vrije tijd besteedt Willeke graag aan onder meer sport, muziek, literatuur én koken!

 

Miriam Oosterwijk woont met haar man in Amerongen, samen hebben zij drie -inmiddels uitwonende- kinderen. Van Langweer tot Lapland: Miriam is een ontdekkingsreiziger, altijd op zoek naar nieuwe ervaringen en indrukken en dat is een eigenschap die haar goed van pas komt in haar baan als directeur van PublicSpirit .

 

 

 

 

 

De vijfde aflevering van deze zomer verschijnt op 25 augustus.
Dan het bijzondere verhaal van Christiaan Sleurink over het dorpje Prapic in Frankrijk, ‘het einde van de wereld’.
Benieuwd naar de eerdere artikelen die zijn verschenen in deze reeks? Kijk dan op onze website.