Tanja Zielinski: “Het onvoorspelbare doen: daar leer je het meest van”

Talent aan het woord: Dat is het thema van PublicSpirit voor 2018. Welke mensen maken al jong het verschil? Wat drijft hen; hoe realiseren ze hun ambities? Hoe gaan ze om met hun grote verantwoordelijkheden? We geven in het komende jaar het woord aan tien jonge succesvolle vrouwen en mannen die werkzaam zijn in de werkvelden waarvoor PublicSpirit zich inzet. We verheugen ons erop hun inspirerende verhalen aan u te presenteren op onze website. We geven het woord aan Tanja Zielinski. Lees het interview hier of download de pdf. Ga naar Talent aan het woord voor een overzicht van alle interviews in de reeks.

Je kent alle kneepjes van de bedrijfsvoering in de bankwereld, met name de Rabobank. Waarom maak je dan de opmerkelijke overstap naar de functie van Financieel directeur bij  een hbo-organisatie, die bovendien volop in ontwikkeling is? Tanja Zielinski (46) houdt er niet van om het voorspelbare te doen en is steeds op zoek naar verandering om zichzelf te blijven ontwikkelen. Als het maar in een organisatie is die de maatschappelijke functie hoog in het vaandel heeft staan. Zij stapte over van de Rabobank naar de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).

Nieuwe inzichten geven nieuwe energie

‘’Je zou kunnen zeggen: Wat is het verschil tussen de financiering van een hogeschool en  die van een bank – de euro’s zijn immers hetzelfde. Maar het is natuurlijk een heel andere context en een andere schaal. Veel dingen zijn nieuw, bijvoorbeeld de contacten met de politiek. De sfeer is intellectueler. Er zijn ook verschillen die ik niet verwacht had. Ik ben in verschillende functies intensief met auditing en general management bezig geweest en vanuit die achtergrond verbaast het mij wel dat binnen de hogeschool het afleggen van verantwoording iets is waar mensen een negatief gevoel bij hebben, alsof het iets bedreigends is. Bij de bank was dat heel gewoon, als een vanzelfsprekend mechanisme. Dat verrassende, het onverwachte, is waar ik energie van krijg: Steeds weer wat nieuws doen, steeds weer iets leren, met andere inzichten geconfronteerd worden. Dat kan betrekking hebben op mijn vak, maar ook op de omgeving. Bij de Rabobank heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over de verschillende manieren van omgaan met elkaar, bijvoorbeeld tussen het meer flamboyante zuiden en het meer strak-religieuze op de Veluwe, inclusief over uiteenlopende opvattingen over vrouwen op hogere posities. Zo trof ik als auditor eens een directeur die heel serieus, zei dat hij geen tegenspraak van vrouwen duldde,” zegt Tanja lachend.

Hekel aan mensen die niet willen leren

Tanja Zielinski houdt ervan om niet te doen wat iedereen als vanzelfsprekend verwacht. “Ik heb een hekel aan mensen die niet willen leren, die gewoon steeds maar hun ding blijven doen.” De eerste stappen in de loopbaan van Tanja Zielinski worden gekleurd door risicobeheersing. “Mijn eerste baan, na de studie Bedrijfseconomie in Maastricht en postdoctoraal Accountancy in Tilburg, was bij een accountantsbureau. Vervolgens ging ik naar de Rabobank en daar kwam ik terecht in het vak van operational auditing. Ik heb verschillende functies in de audit en daarna in het management gehad. Uiteindelijk ben ik directeur Bedrijfsvoering bij een lokale bank geworden. Dat vond ik de leukste functie vanwege enerzijds de combinatie van een bestuurlijke rol met het managen van een afdeling en anderzijds naast mijn eigen vakgebied bankbrede zaken vanuit allerlei aandachtsgebieden die op de directietafel kwamen. Een functie met een mooie en brede invalshoek.” Ook bij de HAN heeft Tanja de functie van directeur Financiën. Is dat van jongs af aan een voorspelbaar traject geweest? Tanja lacht, wat ze overigens heel vaak doet, en zegt: “Als kind wilde ik kinderarts worden. Maar op de middelbare school waren de bètavakken niet mijn sterkste punt, ik ging vwo-a doen en daarna Bedrijfseconomie op de universiteit maar wel met de gedachte dat ik accountancy wilde gaan doen. Niet een voor de hand liggende stap als vrouw zijnde in die tijd. Het sprak mij kennelijk ook toen al aan om iets anders te doen dan wat van mij verwacht werd.”

Als je zelf relaxed bent, is je kind dat ook

Welke rol heeft jouw thuisfront gespeeld bij deze keuze? “Vooral mijn vader heeft mij altijd gestimuleerd om mijn eigen keuzen te maken en mezelf te ontplooien. Mijn ouders hebben me ook altijd geholpen, bijvoorbeeld bij de opvang van mijn dochter. Gedurende haar hele bassischooltijd – ze zit nu in groep 8 – zijn mijn ouders letterlijk en figuurlijk altijd in de buurt geweest. Ik vind het wel fijn dat mijn dochter een behoorlijk zelfstandig kind is. Er zijn de afgelopen tijd nogal wat dingen veranderd in ons privéleven. We zijn onder andere verhuisd, en vooral het overlijden van mijn vader na een langdurige ziekte heeft een grote indruk op haar gemaakt. Maar ze is toch niet echt van de wijs gebracht. Als ik haar vergelijk met vriendinnetjes, dan ben ik echt trots op haar vanwege haar evenwicht en relatieve zelfstandigheid. En op mijn ouders die hieraan bijgedragen hebben. Momenteel ervaar ik wat minder tijdsdruk, waardoor het gemakkelijker wordt om werk en ‘thuis’ te combineren, heerlijk! Als je zelf relaxed bent, is je kind ook relaxed.

Toezichtfunctie: brengen en halen

Wat is het meest uitgesproken talent waarover je beschikt? “Werken in en met een team en voortdurend schakelen tussen de organisatieniveaus, van hoog tot laag. Niet denken dat je als directeur de best wetende bent, maar ruimte geven aan anderen, die de dingen anders willen aanpakken. Ik houd zulke mensen graag een spiegel voor om hen uit te dagen. Ik krijg er energie van om mensen dan te zien groeien. En om uiteindelijk samen tot betere resultaten te komen. Ik zou niet goed gedijen in een eenzame toppositie.’’

Welk loopbaanperspectief zie je verder voor je? Tanja: “Naar een andere omgeving switchen is goed geweest. Ik kan me hier nog volop verder ontwikkelen. De volgende stap, waar ik nu overigens nog niet echt mee bezig ben, zal ook wel weer een ingrijpende overgang zijn. Ik zie nog geen uitgestippeld pad voor me. Dat past ook niet bij me.  Een directiefunctie bij een kleinere organisatie, waarin van hoog tot laag betrokkenheid gemeengoed is, is het eerste wat in mij opkomt. Maar voorlopig ben ik nog volop bezig me te ontwikkelen in mijn huidige functie. Waar ik wel eens aan denk, is de uitdaging van een toezichtfunctie naast mijn huidige baan, het liefste in een heel andere omgeving. Met mijn bagage kan ik in zo’n functie veel brengen, maar ik wil er ook wat kunnen halen. Ik heb recent een opleiding daarvoor afgerond.’’

“Warmer geworden”

Is er iemand die jou sterk heeft beïnvloed of je geholpen heeft je talenten verder te ontwikkelen? Tanja: “Je wordt door allerlei mensen beïnvloed, maar ik denk in dit verband vooral aan de directievoorzitter bij de bank, dus in mijn vorige werkkring. Hij heeft mij geleerd om altijd oog voor de omgeving te hebben. Niet zomaar, in algemene zin, maar echt kritisch te kijken naar wat er in de organisatie gebeurt en wat dat betekent voor de mensen. Ik ben door hem warmer geworden, minder gefocust op alleen het zakelijke. Tegelijkertijd heeft hij mij gepusht om ambitieus te zijn en vooral om ook uit te komen voor die ambities en duidelijk te maken wat je wilt bereiken. Voor de organisatie, maar ook voor jezelf. Hoe weten andere mensen waar jij naar toe wilt, als je dat zelf niet kenbaar maakt?’’

Nadat ze in haar aantekeningen heeft gekeken, zegt Tanja: “En wat ik ook van hem geleerd heb: Je terdege voorbereiden op alles wat je gaat doen. Eerder zou ik dit interview uit de losse pols hebben gedaan, nu heb ik van tevoren bedacht welke punten ik zelf in ieder geval aan dit gesprek wil bijdragen.”

Alleseter

Hoe onderhoud jij je kennisniveau? Tanja: “Ik ben een alleseter. Ik wil van alles weten en volg heel uiteenlopende cursussen, bijvoorbeeld op HR-gebied, wat dus niet in mijn directe werksfeer ligt. Door de dag heen krijg  je als vanzelf allerlei input vanuit de sociale media en nieuwssites. Nu alle kennis toegankelijk is via die lijnen, lees ik nog maar weinig traditionele literatuur.” En hoe werk je aan je netwerk?“ Je netwerk is afhankelijk van de mate waarin je zelf actief bent en initiatieven neemt. Ik vind dat belangrijk en investeer in netwerken. Een voorbeeld: Voordat ik in deze functie bij de HAN stapte, heb ik de nodige mensen gesproken over hoe zij tegen mij aankeken en wat zij bij mij vonden passen. Nog een ander voorbeeld: Ik ga nog steeds regelmatig lunchen met vroegere collega’s van de bank, met nu heel uiteenlopende functies en inmiddels vaak ook bij andere werkgevers. Je kunt dan van alles aan elkaar voorleggen: Heel nuttig. Je komt er altijd weer rijker vandaan!”

Download het interview of ga naar Talent aan het woord voor een overzicht van alle interviews in de reeks.

PublicSpirit