Talent aan het woord

Talent aan het woord: Dat is het thema van PublicSpirit voor 2018. Welke mensen maken al jong het verschil? Wat drijft hen; hoe realiseren ze hun ambities? Hoe gaan ze om met hun grote verantwoordelijkheden? We geven in het komende jaar het woord aan tien jonge succesvolle vrouwen en mannen die werkzaam zijn in de werkvelden waarvoor PublicSpirit zich inzet. We verheugen ons erop hun inspirerende verhalen aan u te presenteren op onze website.

Marike Bonhof: Spiegels en leermeesters

Marike Bonhof groeide op met de krant op de keukentafel. En: als klein meisje verkocht ze haar gewonnen knikkers bij de deur van de speelgoedwinkel voor de helft van de nieuwprijs. De combinatie van het maatschappelijke met het economische, aangevuld met een grote dosis nieuwsgierigheid, kenmerkt haar hele loopbaan, te beginnen met de keus voor twee achtereenvolgende studies. Marike vindt dat ze veel kansen heeft gekregen. Maar dat was geen toeval. Ze ontmoette de juiste mensen op het juiste moment.

Jeroen Spanbroek gaat met zevenmijlslaarzen door onderwijsland

Je bent gymleraar en wilt vervolgens al heel vroeg in je carrière schoolbestuurder worden. Waarom wil je dat en hoe realiseer je dat? En wat betekent dat vervolgens in je dagelijks leven en voor je verdere ambities? Jeroen Spanbroek (37) vertelt hoe hij uiteindelijk lid werd van het College van Bestuur van Blosse, een Noord-Hollandse organisatie met 27 kindcentra voor kinderopvang en primair onderwijs. Er werken meer dan 1000 medewerkers. Jeroens verhaal begint, heel bijzonder, bij een keer blijven zitten op de middelbare school.

Souhail Chaghouani

Souhail Chaghouani: “Add yourself, dat is mijn motto’’

Profvoetballer wilde hij vroeger worden. Souhail Chaghouani (28) kon niet tegen verlies, had een grote drive om te willen winnen, wilde niet accepteren om in de middenmoot te blijven. Maar ja, met de Utrechtse club Elinkwijk de top bereiken, dat was niet echt haalbaar. Dus profvoetballer werd hij niet, maar hoge ambities en het vermogen om onconventioneel te denken, brachten hem al wel naar de toppositie van controller van de gemeente Utrecht. Hij werd in 2016 ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’, met als motto ‘’add yourself’’.

Tanja Zielinski: “Het onvoorspelbare doen: daar leer je het meest van”

Je kent alle kneepjes van de bedrijfsvoering in de bankwereld, met name de Rabobank. Waarom maak je dan de opmerkelijke overstap naar de functie van Financieel directeur bij  een hbo-organisatie, die bovendien volop in ontwikkeling is? Tanja Zielinski (46) houdt er niet van om het voorspelbare te doen en is steeds op zoek naar verandering om zichzelf te blijven ontwikkelen. Als het maar in een organisatie is die de maatschappelijke functie hoog in het vaandel heeft staan. Zij stapte over van de Rabobank naar de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).

Marjolein Helder

Marjolein Helder, oprichter en directeur van Plant-e

 “Er heeft altijd wel iets van een wereldverbeteraar in mij gezeten, maar dan wel met een heel praktische insteek”, zegt Marjolein Helder (35). Ook wilde ze altijd al eigen baas zijn. Ze had altijd sterke ambities en studeerde heel gemakkelijk. Het één versterkte het ander. Tegen het eind van haar studie vond ze het moeilijk om te kiezen wat ze zou gaan doen: ‘’Er waren zoveel mogelijkheden.” “Dat is toch heel mooi,”, zei haar thesis-begeleider, “als je alles leuk vindt, dan kun je nooit verkeerd kiezen. Als het tegenvalt, ga je weer wat anders doen.” Dat was voor Marjolein een eyeopener. Ze begon met promotieonderzoek over elektriciteit maken met levende planten en een half jaar later richtte ze haar eigen bedrijf op, op basis van dezelfde technologie.

Omar Ramadan (directeur RadarAdvies): “De stap van nul naar één is het moeilijkst”

Omar Ramadan is directeur van het gezaghebbende RadarAdvies, bureau voor sociale vraagstukken, waar hij zich zelf toelegt op de preventie van radicalisering. Bovendien voert hij de directie over RAN (de organisatie tegen radicalisering) van de Europese Commissie in Brussel, en is hij toezichthouder bij diverse organisaties op het gebied van onderwijs en jeugdzorg. Samen met zijn vrouw, die eveneens een zeer drukke agenda heeft, voedt hij drie kinderen op. Omar houdt al deze ballen in de lucht dankzij een nuchtere kijk op de wereld en zijn eigen rol daarin, en koppelt relativeringsvermogen aan een hoge mate van resultaatgerichtheid. Met een rugzak vol kennis, kunde en sensitiviteit. Opnieuw geeft PublicSpirit het woord aan een ‘Jong Talent’.

Arne van Hout (gemeentesecretaris Nijmegen): “Vooral sturen vanuit je hart en je buik”

Op je veertigste al beginnen aan je tweede baan als gemeentesecretaris, en dan ook nog in een grote gemeente als Nijmegen. De loopbaan van Arne van Hout is heel ongewoon, en dat is zijn combinatie van talenten ook: hij is zowel een ‘alfa’ als een ‘beta’; studeerde milieukunde en rechten. Arne begon zijn ambtelijke loopbaan in de sfeer van de ruimtelijke ordening, maar al gauw werden zijn capaciteiten op het terrein van het brede management gespot. Zijn voornaamste drijfveer is zijn gevoel; “Elke dag in de spiegel kijken met de vraag: heb ik het beste gedaan voor deze mensen en deze organisatie? Je moet natuurlijk je hoofd erbij houden, maar vooral sturen vanuit je buik en hart.” 

Jessie Bekkers-van Rooij: alle talenten inzetten voor volkshuisvesting

 Sinds ze als studente al tennisles gaf, wist ze dat het haar passie was mensen te laten groeien. De invulling van die ambitie werd concreter via de studies bouwkunde en financiële economie en via een opa die aannemer was en die haar vertrouwd maakte met de wereld van vastgoed. Ze koos ervoor om volkshuisvester te worden. In haar functie directeur-bestuurder van Woonstichting SSW in de gemeente De Bilt combineert Jessie Bekkers-van Rooij haar liefde voor mensen met die voor woningen. Dat doet ze op haar 38ste al tweeënhalf jaar. Zelfbewust, want “als bestuurder moet je vooral weten wie je bent.

Floris Koopman

Floris Koopman, geboren als toezichthouder

Al in zijn studententijd daagde het: Floris Koopman zou zich ontwikkelen tot toezichthouder. Naast zijn full time functie als ‘head of legal corporate finance’ van Siemens Nederland is hij, nog maar 35 jaar jong, inmiddels toezichthouder bij drie organisaties: CAV (een organisatie op het gebied van schuldhulpverlening), de Leidse scholengroep Leonardo da Vinci en DUWO, de grootste studentenhuisvester van Nederland. Niet via het ‘old-boys’-netwerk, maar gewoon via sollicitaties, in het geval van DUWO via Public Spirit. 

Rianne Letschert

Rianne Letschert: zondagskind vol talenten

Van een gerichte carrièreplanning was geen sprake, zegt Rianne Letschert (1976). Haar talent werd gespot door de Universiteit Maastricht en tot haar eigen verrassing werd ze gekozen tot rector magnificus, als jongste vrouw ooit in Nederland. Als voorzitter van het genootschap ‘De Jonge Akademie’ was ze kennelijk zo opgevallen dat ze een aantal gebruikelijke stappen naar deze functie – ze was bijvoorbeeld nooit decaan geweest – kon overslaan. Waardoor viel Rianne zo op en onderscheidt haar dat nog steeds?

 

PublicSpirit