Raadsgriffier

Leiderdorp, Zuid-Holland
Voor onze opdrachtgever gemeente Leiderdorp zoeken wij een raadsgriffier met een uitstekend werkende politieke antenne en een stevige persoonlijkheid, die zowel kan bouwen (vernieuwen, professionaliseren) als zorgen voor stabiliteit en gedegen advies. Je kunt reageren tot maandag 5 december a.s. (ref.nr. 7861).

De gemeentelijke organisatie is volop in ontwikkeling en kenmerkt zich door een open cultuur met korte lijnen. Bevlogen en behulpzaam. Met ruimte voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling en waarin nauw samengewerkt wordt met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners.

Dorpsgevoel en stedelijke mentaliteit

De gemeente Leiderdorp ligt in de provincie Zuid-Holland en telt ruim 27.000 inwoners. Naast de kern Leiderdorp kent de gemeente het buurtschap Achthoven. Leiderdorp heeft een oppervlakte van 12.29 km2. De gemeente is vastgegroeid aan Leiden, maar beide gemeenten worden gescheiden door de rivieren de Zijl en de Oude Rijn.

Leiderdorp is een groene gemeente met goede voorzieningen en een prettig leefklimaat, met een mooie mix van dorpsgevoel en stedelijke mentaliteit. De gemeente kent een rijk verenigingsleven en een grote mate van sociale cohesie. Leiderdorp is een zelfstandige gemeente die op veel onderwerpen samenwerkt (onder andere in de Leidse regio) en is financieel gezond.

Leiderdorpers zijn heel tevreden over het wonen in hun dorp. Gemiddeld beoordelen zij het wonen in Leiderdorp met een 8. Veel van hen willen een bijdrage leveren aan initiatieven van de gemeente. Verder doen 3 op de 4 inwoners aan sport, sportverenigingen zijn hierbij belangrijk.

Voor meer informatie zie www.leiderdorp.nl.

Dynamische organisatie

De gemeentelijke organisatie is volop in ontwikkeling en kenmerkt zich door een open cultuur met korte lijnen. Bevlogen en behulpzaam. Met ruimte voor eigen initiatief en persoonlijke ontwikkeling en waarin nauw samengewerkt wordt met inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners. Hierbij stimuleert de gemeente  de kennis van inwoners, instellingen en ondernemers. Door een nieuwsgierige instelling is er ruimte om tot oplossingen te komen. Vertrouwen en verbinding zijn daarbij het vertrekpunt, samen met luisteren en handelen vanuit een sterke betrokkenheid bij de omgeving. Zo bewaakt de gemeente Leiderdorp zorgvuldig de balans tussen groen en stenen.

De ambities van de gemeente Leiderdorp richten zich op samenwerken en verbinden. Ambities die de gemeente graag samen met plaatselijke en regionale partners wil realiseren.

Griffie met een missie

De raadsgriffie is een autonoom organisatieonderdeel binnen de gemeentelijke organisatie met als doel de gemeenteraad te ondersteunen bij de uitoefening van de wettelijke vertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende functies. Naast een ondersteunende rol van de raad, heeft de griffie een belangrijke en adviserende rol, zowel operationeel, tactisch als strategisch. De griffie adviseert over werkprocessen en procedures, organiseert deze processen, verzorgt de logistieke ondersteuning en werkt daarbij nauw samen in de driehoek (burgemeester, gemeentesecretaris en griffier). De werkprocessen van de raad kennen grofweg drie fases: voorbereiding, meningsvorming en besluitvorming. In iedere fase is een specifieke taak voor de griffie weggelegd.

In Leiderdorp werkt de griffie voor 21 democratisch verkozen volksvertegenwoordigers verdeeld over 6 fracties. De coalitie wordt gevormd door 3 partijen. Het college bestaat naast de burgemeester uit 3 wethouders. De recente gemeenteraads-verkiezingen hebben deels nieuwe raadsleden (en wethouders) gebracht.

De griffie bestaat naast de griffier uit een raadsadviseur en een griffiemedewerker. Er wordt transparant, open en informeel gewerkt. Zowel aan directe concrete vragen van/voor raadsleden als aan enkele toekomstgerichte projecten die de dienstverlening van de griffie verder professionaliseren. Steeds vanuit het besef dat met een beperkt team gewerkt wordt aan het belang van de inwoners van Leiderdorp. Werken bij deze raadsgriffie is werken in een dynamische politiek-bestuurlijke omgeving waar geen twee dagen hetzelfde zijn.

In verband met het recente vertrek van de vorige griffier zoekt de gemeente Leiderdorp een nieuwe griffier. Momenteel is een interim-griffier belast met de griffie en lopende aangelegenheden.

Functie

De griffier vervult een centrale verbindingsrol binnen een politiek gevoelig en bestuurlijk krachtenveld vanuit de belangen van de gemeenteraad. Hij/zij adviseert, ondersteunt en staat de raad actief en onafhankelijk bij in haar volksvertegenwoordigende, kaders-tellende en controlerende taak. Daarmee is de griffier de eerste (strategisch) adviseur van de raad in brede zin, ontwikkelt en bewaakt procedures, coördineert de logistieke en organisatorische ondersteuning, is verantwoordelijk voor de communicatie vanuit de raad en geeft leiding aan de griffie.

De griffier adviseert, gevraagd en ongevraagd, bij de uitoefening van rechten en de inzet van politiek-bestuurlijke instrumenten en geeft raadsleden feedback. Hij/zij weet hoe complexe politieke en bestuurlijke processen verlopen en adviseert zo nodig strategisch. Hij/zij zorgt voor zorgvuldige en goed georganiseerde werkprocedures die dienstig zijn aan het raadsproces.

In de bestuurlijk-ambtelijke driehoek neemt de griffier een gelijkwaardige positie in en brengt de belangen van de raad goed naar voren. Hij/zij is een sparringpartner voor de burgemeester, ondersteunt en adviseert haar en reflecteert. Hij/zij beweegt zich soepel in de ambtelijke organisatie en het lokale netwerk.

De griffier stapt op een rijdende trein. In het najaar wordt een start gemaakt met het proces dat in de loop van 2023 moet leiden tot de selectie van een nieuwe burgemeester.

Profiel

Leiderdorp zoekt een griffier met een uitstekend werkende politieke antenne en een stevige persoonlijkheid. Een verbinder die zowel kan bouwen (vernieuwen, professionaliseren) als zorgen voor stabiliteit en gedegen advies. Primair gericht op mensen, maar ook de taken verricht die uitgevoerd moeten worden. Je kunt op de achtergrond functioneren, maar ook met plezier en statuur op de voorgrond treden als dat in het belang van de raad is.

Vanuit deze functie bepaal je mede de koers van de lokale democratie en krijg je de ruimte om een eigenstandige griffie-organisatie te voeren.

Meer specifiek beschik je over:

 • een uitstekend gevoel voor de politiek-bestuurlijke context, je begrijpt hoe die context werkt en beleeft er plezier aan om hierin een bijdrage te leveren (soms luisterend, afwachtend, soms stevig en gezaghebbend);
 • strategische vaardigheden, je doorziet besluitvormings-processen, beschikt over een proactieve houding, denkt mee en vooruit, speelt in op ontwikkelingen, bent flexibel, neemt waar mogelijk het voortouw en geeft subtiel sturing aan veranderingsprocessen;
 • plezierige omgangsvormen, je bent een teamspeler die tactisch en diplomatiek kan communiceren en zich goed weet te verhouden tot raadsleden;
 • de vaardigheid om stevig in je schoenen te staan, je kunt zo nodig ook tegengas geven en je staat open voor het ontvangen van feedback op je functioneren;
 • souplesse om makkelijk te kunnen schakelen in de bestuurlijk-ambtelijke driehoek met de burgemeester en gemeentesecretaris;
 • de vaardigheid om echt bij te dragen aan een goede samenwerking en een volwaardig sparringpartner te kunnen zijn, ook in relatie tot de raad;
 • coachende leidinggevende kwaliteiten om medewerkers te binden en te inspireren, zodanig dat vanuit een goede sfeer tot optimale dienstverlening aan de raad wordt gekomen en je zorgt daarbij voor deskundigheidsbevordering van het team;
 • handson-mentaliteit, je bent je bewust van wat je zelf oppakt en welke werkzaamheden je aan medewerkers kan overlaten,
 • aantoonbare ervaring waardoor je de weg kent in ambtelijke organisaties en besluitvormingsprocedures;
 • relevante ervaring opgedaan binnen de griffie, bij voorkeur als raadsadviseur/commissiegriffier in een vergelijkbare gemeente of andere relevante (coördinerende) ervaring en is het een pré als je ervaring hebt met het proces van een burgemeestersbenoeming;
 • academisch werk- en denkniveau.

Kortom, een energieke man of vrouw die met de griffie als een betrouwbaar, zelfstandig team binnen Leiderdorp aan de slag gaat: ambitieus, vernieuwend en proactief, met respect voor de eigenheid van Leiderdorp!

Arbeidsvoorwaarden

 • Een uitdagende baan in een moderne organisatie met korte lijnen waar veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling;
 • Een contract voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren;
 • Een werkweek van 36 uur;
 • Een salaris van maximaal € 6.616,– bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (schaalniveau 13);
 • Een Individueel Keuze Budget van 17,05% bovenop je bruto maandsalaris, waarmee je keuzes kunt maken die passen bij jouw persoonlijke wensen en doelen;
 • Pensioenopbouw bij het ABP en de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectieve ziektekostenverzekering.

Meer informatie

PublicSpirit kan je meer informatie verschaffen over deze functie. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Erik van Kooten. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kun je terecht bij projectassistente Inge Kuipers, beiden via telefoonnummer 033-4459124. Je kunt jouw vraag tevens per e-mail aan ons voorleggen: info@publicspirit.nl.

Solliciteren

Je wordt verzocht te reageren voor maandag 5 december aanstaande.

Via ‘direct solliciteren’ een motivatiebrief en een cv indienen, onder vermelding van vacaturenummer 7861. Indien jouw sollicitatie door ons is ontvangen, krijg je een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging per e-mail. Mocht je geen bevestiging hebben ontvangen, dan verzoeken wij je contact met ons op te nemen.

Planning:

 • Voorselectiegesprekken bij PublicSpirit      : week 49-50
 • Shortlist presentatie                                    : week 51, 21 januari
 • 1e selectieronde bij Leiderdorp                  : week 2
  – donderdag 12 januari in de ochtend
 • 2e selectieronde bij Leiderdorp                  : week 4
  – woensdag 25 januari in de middag
 • Benoeming                                                 : aansluitend.

Direct solliciteren