Directeur Ruimte

Gemeente Veenendaal, Utrecht
Gemeente Veenendaal is op zoek naar versterking van de directie. Interesse? De reactietermijn is verstreken; u kunt niet meer reageren.

“Ster: Samenwerken, Toegevoegde waarde, Energie & werkplezier en Resultaatgericht”

Twee directeuren – Gemeente Veenendaal

“Ster: samenwerken, toegevoegde waarde, energie & werkplezier en resultaatgericht”

Over de gemeente Veenendaal
De gemeente Veenendaal is een moderne, goed functionerende organisatie. We zijn constant in beweging en hebben volop oog voor ontwikkelingen in de samenleving. Om ook in de toekomst op die ontwikkelingen in te blijven spelen, willen wij ons adaptief vermogen en onze wendbaarheid verder vergroten. Om dit te bereiken, denken en werken we niet vanuit de gemeentelijke structuur, maar vanuit de maatschappelijke opgaven waar de gemeente nu voor staat en binnenkort voor komt te staan. We willen (nog) meer ‘voorwaarts denken’: handelen vanuit ontwikkelingen en mogelijkheden. 

Voor meer informatie, kijk op www.veenendaal.nl.

Organisatie

De basis van de gemeentelijke organisatie bestaat uit ruim twintig deskundige en professionele teams. Deze teams zijn geclusterd in drie thema’s: Samenleving, Ruimte, en Bedrijfsvoering en dienstverlening. De directie geeft direct leiding aan de ruim twintig teamleiders. Hiernaast zijn er enkele managers die werken onder directe verantwoordelijkheid van de directie en die worden ingezet op complexe maatschappelijke (team overstijgende) vraagstukken en interne strategische opdrachten.

We investeren in zowel de harde als de zachte kant van de kwalitatieve groei van onze organisatie. De kernwaarden ‘samenwerken, toegevoegde waarde, energie/werkplezier en resultaatgericht werken’ staan hierbij centraal.

De medewerkers zijn positief over de sfeer, de samenwerking, de kansen en mogelijkheden die de gemeente biedt: zij voelen zich ‘als een vis in het water’.

Directie
Bij de ontwikkeling van de organisatie past ook de versterking van de directie. De directie bestaat nu formeel uit twee directeuren, maar wordt uitgebreid tot vier directeuren.

De directie zal gaan bestaan uit:

 • Algemeen directeur/gemeentesecretaris, Sjoukje Deelstra;
 • Directeur Bedrijfsvoering en dienstverlening, Peter van der Veer;
 • Directeur Ruimte, vacant;
 • Directeur Samenleving, vacant.

Met de uitbreiding van twee naar vier directeuren beoogt de organisatie een versterking van de externe oriëntatie én een verdere verbetering van de interne coördinatie.

Wat ga je doen als directeur in Veenendaal?

Externe oriëntatie
Gelet op de grote uitdagingen waar de gemeente Veenendaal voor staat, draag je als directeur zorg voor een stevige positie van de gemeente in de diverse externe gremia die van belang zijn voor het aangaan van deze uitdagingen. Het gaat hierbij onder andere om het opbouwen en onderhouden van een netwerk met andere overheden: omliggende gemeenten, maar ook de provincies Gelderland en Utrecht, diverse ministeries en de EU. Ook bouw je aan het netwerk met andere maatschappelijke partijen, zoals inwoners, bedrijfsleven en diverse relevante instellingen. Je bent dan ook een netwerker in hart en nieren die weet hoe, waar en wanneer de belangen van de gemeente Veenendaal aan de orde moeten zijn. Je zorgt er tevens voor dat de teams binnen jouw thema ook (nog) meer extern georiënteerd raken.

Interne coördinatie
Naast het versterken van de externe focus draag je uiteraard ook zorg voor een toekomstgerichte inhoudelijke focus binnen jouw thema. Je doet dit in samenspraak met de portefeuillehouders binnen jouw thema en met een open oog voor de wensen en verwachtingen in de samenleving. Je stimuleert het ‘vooruitkijken’, zodat we in ons handelen meer vroegtijdig anticiperen en minder reageren.

Je ziet erop toe dat de teamleiders de externe en inhoudelijke focus adequaat vertalen naar jaarplannen en dat ze zorgen voor een effectieve, efficiënte en rechtmatige uitvoering van de overeengekomen werkzaamheden. Je zorgt voor duidelijke kaders voor jouw teams. Last but not least is het daarin belangrijk dat je een creatieve en prettige werksfeer creëert, denkt in kansen en persoonlijke ontwikkeling stimuleert.

Als directeur zie je toe op samenhang en samenwerking en ben je in staat verbindingen te leggen tussen de verschillende teams binnen en ook buiten jouw thema. Je bent zichtbaar en benaderbaar voor de medewerkers.

Als lid van het directieteam geef je met je collega-directeuren invulling aan de strategische koers van de hele organisatie. De nadruk ligt hierbij op ‘samen’. Het verder vormgeven van de organisatieontwikkeling gaat in nauw overleg en afstemming met de andere directeuren onder voorzitterschap van de algemeen directeur/gemeentesecretaris.

Hoe maak jij het verschil als directeur in Veenendaal?

Je bent een coachende en verbindende leider die in doen en laten de balans zoekt tussen ziel en zakelijkheid. Je werkt vanuit vertrouwen en eigenaarschap, stimuleert en motiveert de medewerkers. Je geeft hierbij de medewerkers voldoende ruimte om tot professionele inbreng te komen.

Je denkt in mogelijkheden/kansen en niet in belemmeringen. Met passie voor jouw thema zorg jij samen met de medewerkers voor verdere ontwikkeling van de externe en inhoudelijke focus van dat thema en van de organisatie als geheel.

Twee nieuwe directeuren voor twee thema’s

Van de nieuwe directeuren wordt geen diepgaande inhoudelijke kennis op het betreffende thema verwacht: deze is ruim voldoende in huis. Als directeur ben je een inspirator, motivator en breng je, zowel intern als extern, partijen bij elkaar (verbinder!). Vanzelfsprekend beschik je wel over kennis en ervaring op hoofdlijnen van en heb je affiniteit met het thema Ruimte of het thema Samenleving.

Wat heb je in huis?

 • WO werk- en denkniveau;
 • Ruime ervaring met leidinggeven in een complexe context; (senior managementrol binnen een overheidsorganisatie);
 • Je hebt aantoonbare ervaring met organisatieontwikkeling en cultuurverandering;
 • Netwerken zit in jouw genen: bij voorkeur heb je al een netwerk binnen jouw thema, maar anders heb je in ieder geval ruime ervaring in het opbouwen en onderhouden van een dergelijk netwerk;
 • Je bent een bindende, inspirerende en stimulerende persoonlijkheid, die op een goede manier verbinding weet te leggen tussen de externe omgeving en de interne organisatie;
 • Uiteraard onderschrijf je actief de ‘ster’ met kernwaarden van de gemeente Veenendaal en geef je leiding volgens deze waarden;
 • Je hebt natuurlijk gezag en wekt vertrouwen door een open, toegankelijke en mensgerichte stijl van leidinggeven;
 • Je beleeft plezier aan samenwerken in een directie, denkt op organisatieniveau en voelt je daar ook verantwoordelijk voor;
 • Je bent besluitvaardig en werkt met focus;
 • Je hebt goede communicatieve kwaliteiten en een uitstekende politieke antenne;
 • En je beschikt over relativeringsvermogen!

 Wat bieden wij?

 • Een uitdagende baan in een moderne organisatie met korte lijnen waar veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling;
 • Een contract voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren;
 • Een werkweek van 36 uur;
 • Een salaris van maximaal € 7.977,– bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (schaalniveau 15);
 • Een Individueel Keuze Budget van 17,05% bovenop je bruto maandsalaris, waarmee je keuzes kunt maken die passen bij jouw persoonlijke wensen en doelen;
 • Pensioenopbouw bij het ABP en de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectieve ziektekostenverzekering.

Meer informatie

PublicSpirit kan meer informatie verschaffen over de functies. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met mr. Miriam Oosterwijk Keulers (Directeur Ruimte) of Annemieke Hoefakker (Directeur Samenleving).

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kun je terecht bij projectassistente Diana de Groot, allemaal bereikbaar via telefoonnummer (033) 445 9050. Je kunt ons uiteraard ook per email bereiken via info@publicspirit.nl.

Solliciteren en planning

Je wordt verzocht te reageren vóór 7 november 2022.

Je kunt jouw sollicitatie indienen via onze website. Vanuit de vacature op de website kun je via de knop ‘direct solliciteren’ een motivatiebrief en een cv uploaden. Indien je sollicitatie door ons is ontvangen, krijg je een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging.

Je kunt je sollicitatie ook mailen naar info@publicspirit.nl onder vermelding van het referentienummer 7866 (Directeur Ruimte) of referentienummer 7867 (Directeur Samenleving)

Planning

 • Voorselectiegesprekken bij PublicSpirit: week 45 -46
 • Bespreken shortlist: week 47
 • 1e selectieronde: week 48
 • 2e selectieronde: week 48 – 49
 • Benoeming: aansluitend.

Direct solliciteren