Lid directieteam, portefeuille bedrijfsvoering

Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, Zuid-Holland
Voor onze opdrachtgever Koninklijke Bibliotheek zoeken wij een lid directieteam, portefeuille Bedrijfsvoering. De reactietermijn is inmiddels verstreken. Je kunt niet meer reageren.

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert, want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s verbinden wij mensen en woorden om bij te dragen aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland, nu en in de toekomst.

Bijdragen aan innovatie

Bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) komen ruim 15 miljoen gedigitaliseerde kranten-pagina’s, taalcursussen voor laaggeletterden en data geïnformeerd werken bij elkaar.

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert, want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s verbinden wij mensen en woorden om bij te dragen aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland, nu en in de toekomst. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle (digitale) publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een digitale, talige samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons directieteam. Dit team geeft richting aan het gezamenlijk realiseren van de maatschappelijke doelen van de KB. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als ambitieus en betrokken.

Meer informatie over het verhaal, de missie, organisatie, beleid en cijfers vind je op KB.nl.

Functie

Als lid van het directieteam breng jij de circa 55 bedrijfsvoeringsprofessionals in positie om passende diensten en ondersteuning te bieden, in samenwerking met collega’s actief op al die gebieden waar de KB voor staat. Jij bent de gangmaker van initiatieven en – zo nodig – de regisseur van het samenspel dat nodig is om in te spelen op de behoeftes vanuit de organisatie. Hierdoor faciliteer je de resultaten en het succes van de organisatie.

Als lid van ons directieteam draag je vanuit je expertise en persoonlijke kwaliteiten bij aan het creëren van een wendbare organisatie. Je stimuleert het werken volgens onze besturingsfilosofie, waarin we verantwoordelijkheden gespreid én gedeeld oppakken in plaats van de hiërarchische weg te volgen.

En er is meer. Jij bent het directieteamlid dat:

 • helpt vraagstukken te begrijpen, de samenhang ziet en de samenwerking rondom deze vraagstukken aanjaagt om tot een haalbare aanpak te komen;
 • de ruimte creëert en omstandigheden stimuleert voor teams om gezamenlijk tot resultaten te komen;
 • een aantal afdelingshoofden coacht om tot een optimale inzet van mensen en middelen te komen;
 • als lid van ons directieteam in gezamenlijkheid richting geeft aan onze strategische agenda.

Daar komt bij dat je samen met je collega-directieteamleden de beweging van je eigen functie vormgeeft van sectorhoofd naar directieteamlid met een drievoudige rol:

 1. verantwoordelijke voor jouw strategische portefeuille;
 2. coach van een aantal afdelingshoofden;
 3. vertrouwd gezicht naar inwonende instellingen en de Haagse omgeving.

Om een voorbeeld van een lopend en voor de organisatie belangrijk project te schetsen: met het team van Financiën en Control én andere collega’s uit de organisatie werk je aan een nieuwe manier van begroten en rapporteren van kosten en (maatschappelijke) opbrengsten van onze diensten en domeinen. Dat helpt de organisatie ook langs die lijnen te plannen en te sturen.

Profiel

We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat naast stevige bedrijfskundige inhoud jouw inspirerende visie en maatschappelijke betrokkenheid gecombineerd met verbindende leiderschapskwaliteiten? Geweldig!

Zeker als je dit voor deze vacature lid directieteam met de portefeuille Bedrijfsvoering aanvult met:

 • ruime meerjarige bestuurlijke en/of managementervaring in een overheidsorganisatie, je was voorheen bijvoorbeeld directeur of manager Middelen of Bedrijfsvoering bij een opgavegerichte organisatie, zoals een gemeente of een provincie;
 • brede kennis en ervaring met verschillende bedrijfsvoeringsdisciplines, zoals Financiën, Control, HR, Privacy, Compliance en Facilitaire zaken;
 • ervaring én drive in het ontwikkelen van mensen, processen en informatiesystemen;
 • affiniteit met en ervaring in het (mede) richting geven aan de ontwikkeling van maatschappelijk relevante diensten en programma’s, in de context van de digitale transformatie van de samenleving;
 • in staat boven processen te hangen, de samenhang te zien en wendbaar om kunnen gaan met complexe vraagstukken;
 • een ambitieuze verbinder met een open werkhouding, in staat om kritisch naar je eigen handelen te kijken.

Arbeidsvoorwaarden

Als je kiest voor de KB dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een bruto maandsalaris tussen € 6.500,- en € 7.839,-;
 • starten met een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband;
 • een dertiende maand (8,33%);
 • een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden;
 • 100% vergoeding voor jouw dagelijkse reiskosten;
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP;
 • een ruim ontwikkelbudget.

Deze arbeidsvoorwaarden (en meer) gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor deze vacature is een dienstverband voor 32 tot 40 uur per week aan de orde.

Meer informatie

PublicSpirit kan u meer informatie verschaffen over de functie. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Erik van Kooten. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kun je terecht bij projectassistente Inge Kuipers, beiden bereikbaar via telefoonnummer 033-4459124. Je kunt jouw vraag tevens per email aan ons voorleggen: info@publicspirit.nl.

Solliciteren

Je wordt verzocht te reageren vóór maandag 20 juni 2022.

Via ‘direct solliciteren’ kun je een motivatiebrief en een curriculum vitae indienen. Indien jouw sollicitatie door ons is ontvangen, krijg je een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging. Je kunt jouw sollicitatie ook mailen naar info@publicspirit.nl ter attentie van Erik van Kooten onder vermelding van referentienummer 7773.

 Planning:

 • Voorselectiegesprekken bij PublicSpirit : week 25 – 26
 • Voordracht kandidaten aan selectiecommissie : eind week 26, donderdag 30 juni
 • Selectiegesprekken bij de KB : week 27*, maandag 4 juli van 9.00 – 15.00 uur en woensdag 6 juli van 13.00 – 17.00 uur
 • Vervolggesprekken : in overleg
 • Arbeidsvoorwaarden/referenties etc. : aansluitend.

* waar mogelijk houden wij rekening met vakantieperiodes.

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) en een referentiecheck maken deel uit van de procedure. Verder kan er in de afrondende fase voor de eindkandidaat een assessment plaatsvinden.

Direct solliciteren