Voorzitter en leden mediaraad

Omroep Gelderland, Arnhem
Voor onze opdrachtgever Omroep Gelderland zoeken wij een voorzitter en leden mediaraad. Je kunt reageren tot en met zondag 22 mei aanstaande (ref.nr. 7700).

Omroep Gelderland, dé publieke regionale omroep voor de grootste provincie van Nederland, kun je vinden op internet, radio en tv. De website, app en social media worden zeer goed bezocht en hoog gewaardeerd.

Omroep Gelderland

Omroep Gelderland is de publieke regionale omroep voor de grootste provincie van Nederland. De omroep kun je vinden op internet, radio en tv. De website, app en social media worden zeer goed bezocht en hoog gewaardeerd. Radio Gelderland behoort tot de best beluisterde zenders van Gelderland en TV Gelderland trekt elke dag zo’n 250.000 kijkers.

Omroep Gelderland geeft unieke en urgente verhalen van en over de Gelderlanders op journalistieke en interactieve wijze een platform, via welk medium dan ook. Daarmee is Omroep Gelderland de publieke waakhond en wil ze echt relevant zijn voor de inwoners van de provincie: relevant, uniek, urgent en onderscheidend!

Hoe doet Omroep Gelderland dat:

 1. Door verslag te doen van calamiteiten brengen we ons publiek op de hoogte van het laatste nieuws;
 2. We zitten in de haarvaten. Vertellen lokaal/regionaal relevant nieuws;
 3. We zijn waakhond van de (lokale) democratie;
 4. Door onderzoeksjournalistiek maken we onderscheidende verhalen met impact;
 5. Door verslag te doen van evenementen en relevante programma’s te maken voor en over Gelderlanders, bevorderen we de Gelderse identiteit en zorgen we voor verbinding;
 6. Door in gesprek te zijn met ons publiek weten we wat er leeft.

Organisatie
Omroep Gelderland is volop in beweging. Met circa 260 betrokken redacteuren en andere medewerkers waarvan 100 freelancers wordt met plezier gewerkt aan actualiteit, achtergronden bij het nieuws en mooie Gelderse verhalen. De redactie wordt geleid door een hoofdredacteur die samen met de algeheel verantwoordelijke directeur-bestuurder de omroep aanstuurt. De hoofdredacteur is verantwoordelijk voor de vorm en inhoud van het media-aanbod. De directeur-bestuurder legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht.

Mediaraad
Bij wet is geregeld dat iedere publieke omroep een mediaraad heeft. De mediaraad bekijkt, weegt, toetst en evalueert het vastgestelde beleid en kijkt of het aanbod van de omroep aansluit bij de ontwikkelingen in de samenleving. Op dit moment bestaat de mediaraad van Omroep Gelderland uit 8 leden en een voorzitter met verschillende achtergronden/doelgroepen (“stromingen”) en vertegenwoordigen de verschillende geografische regio’s binnen de provincie. De mediaraad komt meestal 3 tot 4 keer per jaar bij elkaar, samen met de hoofdredactie van Omroep Gelderland.

Leden worden benoemd voor een termijn van 4 jaar, met mogelijke verlenging van nog een termijn van 4 jaar. Doordat de termijnen van 2 leden en de voorzitter verstreken zijn, zoekt de mediaraad van Omroep Gelderland versterking.

Meer informatie over de organisatie vind je op www.gld.nl en de mediaraad.

Profielen

Als lid van de mediaraad woon je in Gelderland en ben je geïnteresseerd in wat er in je provincie gebeurt. In deze functie kijk je samen met de andere leden van de mediaraad naar de programmering op hoofdlijnen en het onderliggende mediabeleid.

Je bent geïnteresseerd in media en snapt wat het belang daarvan is voor onze provincie. Als persoon ben je nieuwsgierig, gaat met respect een discussie niet uit de weg en bent besluitvaardig. Je bent sociaal vaardig, legt makkelijk contacten en hebt een netwerk. Verder herken je het publieke karakter van Omroep Gelderland en bent maatschappelijk betrokken.

Om een goede afspiegeling te zijn van de regionale samenleving vertegenwoordigen de leden van de mediaraad ieder een specifieke stroming. Voor de juiste afspiegeling zoeken we nu vooral naar kandidaten uit de regio’s:

 • Rivierenland
 • Gelderse Vallei
 • Nijmegen

met een achtergrond waar je door b.v. je werkervaring inhoudelijk en deskundig binnen jouw stroming over kunt meepraten in één van de volgende stromingen:

 • sport
 • bedrijfsleven
 • natuur/platteland

Het is belangrijk dat je gemakkelijk benaderbaar bent, echt geïnteresseerd en op de hoogte van recente ontwikkelingen in de provincie. En natuurlijk wil je tijd en aandacht stoppen in een team van Gelderlanders dat samen een kritisch en betrokken klankbord voor Omroep Gelderland vormt. Als je de programma’s van Omroep Gelderland actief volgt pas je helemaal in de functie, maar daar kun je natuurlijk ook mee beginnen.

Voorzitter
Als voorzitter geef je leiding aan de bijeenkomsten van de mediaraad, stem je de agenda’s af met de hoofdredactie en hebt vanuit deze functie meer contact met de omroep.

Voor deze functie zoeken wij een verbindend, energiek persoon die ook afkomstig is uit een van de bovengenoemde regio’s en één van de eerder genoemde stromingen kan vertegenwoordigen. Je beschikt verder over strategisch inzicht, bestuurlijke ervaring en bent contactueel sterk.

Diversiteit en inclusie
Omroep Gelderland gaat voor een inclusieve organisatie waarin iedereen zich veilig en thuis voelt, ongeacht afkomst, gender, seksuele oriëntatie, religie, leeftijd of sociaal-economische achtergrond. Daarom nodigen we iedereen uit om te solliciteren die zich herkent in bovenstaande profielen.

Arbeidsvoorwaarden

Deze functie is onbezoldigd. Per vergadering wordt er een bescheiden vergoeding toegekend bijvoorbeeld t.b.v. reiskosten.

Meer informatie

PublicSpirit kan je meer informatie verschaffen over deze functies. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Erik van Kooten. Als je vragen hebt over de sollicitatieprocedure dan kun je terecht bij projectassistente Inge Kuipers, via telefoonnummer 033-4459124. Je kunt ook per e-mail een vraag aan ons voorleggen via info@publicspirit.nl.

Solliciteren

Je wordt verzocht te reageren vóór maandag 23 mei aanstaande.

Via ‘direct solliciteren’ kun je een motivatiebrief en een cv indienen. Als je sollicitatie correct door ons is ontvangen, krijg je een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging. Je kunt jouw sollicitatie ook mailen naar info@publicspirit.nl t.a.v. Erik van Kooten, onder vermelding van het vacaturenummer 7700.

Planning:
Selectiegesprekken bij Omroep Gelderland      : week 24, woensdag 15 juni (voorzitter) en donderdag 16 juni (leden)
Benoeming                                                        : aansluitend.

Direct solliciteren