Directeur-bestuurder

Theater De Vest en de Grote Kerk, Alkmaar, Noord-Holland
Voor Theater De Vest en de Grote Kerk in Alkmaar zoeken wij een bevlogen directeur. Iemand die passie voor cultuur combineert met een ondernemende, zakelijke instelling. De reactietermijn is inmiddels gesloten. Je kunt niet meer reageren.

De Vest heeft de ambitie om met een divers en spraakmakend aanbod te groeien als dominante cultuurspeler in stad en omgeving. Daarnaast willen we met onze vergader- en congreszalen de zakelijke markt optimaal bedienen.

Centrum voor cultuur en ontmoeting

Theater De Vest en de Grote Kerk zijn de belangrijkste culturele spelers van Alkmaar en omstreken en sinds 2014 één organisatie. Elk met een eigen -elkaar aanvullende – functie aan weerszijden van het cultuurplein in Alkmaar. Met twee theaterzalen (700 en 280 stoelen) in De Vest en een vlakke vloer in de monumentale Grote Kerk voor 1500 gasten, is er op het podium vrijwel alles mogelijk! Er wordt dan ook een breed scala aan voorstellingen uit binnen- en buitenland gepresenteerd. De Grote Kerk is daarnaast een bijzondere plek voor exposities, evenementen, congressen en bijeenkomsten. Verder wordt er ook geprogrammeerd voor buitenfestivals en evenementen op pleinen, in parken en in winkels.

Alkmaar groeit de komende jaren hard. De Vest heeft in de stad en omliggende gemeenten een spilfunctie. En speelt in ruimer verband ook een rol in de metropoolregio Amsterdam. De positie van Theater De Vest en de Grote Kerk is goed verankerd. Ondanks de impact van Corona is er een solide financiële basis om op te bouwen. Hierbij wordt veel samengewerkt met alle mogelijke partners. Voor de horecafaciliteiten wordt samengewerkt met Klunder.

De Vest heeft de ambitie om met een divers en spraakmakend aanbod te groeien als dominante cultuurspeler in stad en omgeving. Daarnaast willen we met onze vergader- en congreszalen de zakelijke markt optimaal bedienen.

De organisatie is met circa 70 medewerkers (deels flex) en een uitgebreide vrijwilligerspool goed in balans. De organisatie heeft momenteel een driekoppig managementteam (zakelijk-, financieel- en programma-manager), aangestuurd door de directeur-bestuurder. Deze legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht

Meer informatie over de organisatie en programmering vind je op de websites van Theater De Vest en de Grote Kerk.

Functie

Als directeur-bestuurder ben je de inspirerende, verbindende en ondernemende leider van een uniek bedrijf met een eigen gezicht.

Je geeft op energieke wijze leiding aan de doorontwikkeling van Theater De Vest – de Grote Kerk en geeft vorm aan een nieuwe visie. Op basis van deze nieuwe visie ben je verantwoordelijk voor de strategische koers en de interne organisatie. Je inspireert de mensen die je organisatie vormen, staat in hechte verbinding met de gemeente Alkmaar, sponsors en alle andere relevante lokale, regionale en landelijke stakeholders. Verder ben je in- én extern de inspirator die het profiel van Theater De Vest – de Grote Kerk verder uitdraagt en versterkt.

Aandachtsgebieden:

 • bouwt aan een geëngageerde visie op cultuur in Alkmaar en de rol die culturele activiteiten zoals theater, exposities etc. daarin spelen, zet daarbij een bijpassende nieuwe strategische koers uit voor de organisatie en neemt de huidige- en nieuwe medewerkers daarin enthousiast mee;
 • zorgt voor invulling en uitvoering van de culturele opdracht op basis van een eigentijdse visie en een heldere strategie;
 • neemt de leiding bij het zoeken naar nieuwe partners en concepten, zorgt voor het leggen en onderhouden van duurzame relaties met gemeente, de culturele sector, partners in de stad en regionaal vertegenwoordigde (commerciële) partijen;
 • zorgt voor de continuïteit van de organisatie en voor een financieel gezonde onderneming, houdt daarbij rekening met de cultureel- maatschappelijke functie, weet financieel én cultureel rendement met elkaar te verbinden;
 • is eindverantwoordelijk voor de organisatie, geeft op coachende wijze leiding aan het team van medewerkers, inspireert, faciliteert en stimuleert hen en geeft ruimte voor ontwikkeling en creativiteit;
 • is verantwoordelijk voor het opstellen van bedrijfsplannen, jaarverslagen en managementrapportages;
 • is bestuurder in het kader van de WOR en legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht conform de Governance Code Cultuur.

Profiel

De nieuwe directeur combineert passie voor cultuur met een ondernemende, zakelijke instelling. Zij/hij is een bevlogen verbinder die haar/zijn sporen verdient heeft in het culturele veld, nadrukkelijk gericht op samenwerking en weet zowel in- als extern mensen mee te krijgen in de verdere ontwikkeling van Theater De Vest – de Grote Kerk.

Meer specifiek beschik je over:

 • aantoonbare leiderschapskwaliteiten en directie-ervaring, hierbij ben je een communicatief sterk boegbeeld naar buiten en speelt die rol zelfverzekerd;
 • een duidelijke visie op cultuur in de maatschappij, binding met de culturele sector en het vermogen om jaren vooruit te denken;
 • bewezen capaciteiten om een relevant netwerk op te bouwen en te onderhouden;
 • innovatief vermogen, je denkt in kansen en mogelijkheden;
 • een groot zakelijk inzicht en vertaalt deze naar een stabiele financiële koers;
 • ervaring met bedrijfsvoering, (jaar)plannen, budgetten en het afleggen van financiële verantwoording;
 • politieke sensitiviteit, je kunt schakelen tussen verschillende belangen zonder de focus te verliezen;
 • ondernemende instelling, je hebt veel gevoel bij het ontwikkelen van resultaten en krijgt energie van klanttevredenheid en groei;
 • een transparante, integere en respectvolle grondhouding, en weet daarmee onder meer de diversiteit in de organisatie en het aanbod te stimuleren.

Benoeming & vergoeding

Het betreft een fulltime functie. U wordt benoemd voor een periode van vier jaar en kunt steeds voor een periode van ten hoogste vier jaar worden herbenoemd. De salariëring is conform de richtlijnen bezoldiging voor theaterdirecteuren. Definitieve inschaling vindt plaats op basis van kennis en ervaring.

De huidige directeur-bestuurder gaat met pensioen en heeft aangekondigd de organisatie komend najaar te verlaten. Gestreefd wordt naar indiensttreding van de nieuwe directeur-bestuurder uiterlijk per 1 oktober 2022.

Meer informatie

PublicSpirit kan meer informatie verschaffen over de functie. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Erik van Kooten MMC, managing consultant. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kun je terecht bij projectassistente Inge Kuipers, beiden via telefoonnummer 033 4459124. Je kunt vragen ook per email aan ons voorleggen: info@publicspirit.nl.

Solliciteren

Je wordt verzocht te reageren vóór maandag 9 mei aanstaande.

Via ‘direct solliciteren’ kun je een motivatiebrief (met vermelding van referentienummer 7703) en een cv indienen. Indien de sollicitatie door ons is ontvangen, ontvang je een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging per e-mail. Als je geen bevestiging ontvangen hebt, neem dan contact met ons op.

Planning:

De voorselectiegesprekken bij PublicSpirit vinden naar verwachting plaats in week 19. De selectierondes bij de opdrachtgever zijn gepland in week 21 en 22. Een assessment kan deel uitmaken van de procedure. Het kunnen overleggen van een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een referentiecheck maken onderdeel uit van deze procedure.

Direct solliciteren