Afdelingsmanagers Sociaal

Gemeente Hengelo, provincie Overijssel
Voor onze opdrachtgever gemeente Hengelo zoeken wij 3 afdelingsmanagers Sociaal.

De gemeente Hengelo, met ruim 81.000 inwoners, is centraal gelegen in Twente. Hengelo is een stad in beweging die hard werkt aan haar toekomst, aan de binnenstad en de transities in het Sociaal Domein.

Hengelo is in beweging, beweeg jij mee?

Afdelingsmanagers Sociaal

De gemeente Hengelo is volop in beweging en ontwikkeling. Een wendbare organisatie die bewust kiest voor een nieuwe organisatiestructuur, waarin ruimte ontstaat voor de nieuwe functie ‘afdelingsmanager’. Afdelingsmanagers, acht in totaal, die met elkaar een managementteam gaan vormen dat het verschil maakt, dat met energie en lef aan de slag gaat, kansen ziet, durft te dromen en een warm hart voor de organisatie, de medewerkers, de stad en haar inwoners heeft.
Voor het Sociale Domein betekent dit concreet dat er drie afdelingsmanagers worden geworven voor de afdelingen Werk & Inkomen, Maatschappelijke Strategie & Ontwikkeling en Ondersteuning & Zorg.

Algemeen
Als afdelingsmanager ben je een innovatieve en gedreven professional met een strategische en duidelijke visie op het Sociale Domein. Je bent een verbinder en bent succesvol in het bouwen van teams, waarbij samen werken aan verbeteringen en oplossingen voor jou vanzelfsprekend is.

Je bent gedreven, resultaatgericht en geeft op natuurlijke wijze leiding aan jouw teams. Als afdelingsmanager ben je zichtbaar en benaderbaar en maak je makkelijk contact binnen én buiten de organisatie. Je houdt ervan om uitgedaagd te worden, hebt lef, bent ondernemend en je bent een oprecht betrokken sparringpartner voor jouw collega’s, bestuur en directie. Je bent je bewust van de omgeving waarin je werkzaam bent en je begrijpt hoe besluitvormingsprocessen in een politieke omgeving met veel verschillende belangen werken.

Drie afdelingsmanagers Sociaal
Naast het algemene profiel heeft iedere afdelingsmanager zijn/haar eigen aandachtspunten.

Afdelingsmanager Werk & Inkomen:
– je bent leidinggevende, inspirator en HR-coach voor de vijf teammanagers van de teams Werk, Jongeren, Debiteuren Kinderopvang en Bijzondere regelingen (DKB), Participatie en ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) die ondernemersadvies, startersadvies, financiering (Bbz) en schuldhulpverlening uitvoert voor 20 gemeenten in Twente en de Achterhoek);
– als afdelingsmanager Werk & Inkomen ben je specifiek verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de vakgebieden Werk en Inkomen;
– je hebt ervaring met regionale samenwerking;
– je hebt ruime werkervaring opgedaan in een gemeente;
– je weet dat Hengelo de taken in de Participatiewet en armoedebeleid ook uitvoert voor Borne en Haaksbergen en begrijpt wat dit betekent in de beleidsvoorbereiding, uitvoering en bestuurlijke processen;
– je begrijpt de invloed van belangrijke (technologische) ontwikkelingen zoals digitalisering en de informatiesamenleving op de sociale leefomgeving en je weet dit samen met collega-afdelingsmanagers te vertalen naar een concrete strategie.

Afdelingsmanager Maatschappelijke Strategie & Ontwikkeling:
– je bent leidinggevende, inspirator en HR-coach voor de vier teammanagers Sociaal Domein, Maatschappij en Partnerschap, Kwaliteit en Support;
– als afdelingsmanager ben je specifiek verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Sociale Domein;
– je hebt aandacht voor data-analyse, planning en control;
– je weet dat Hengelo de taken in de Participatiewet en armoedebeleid ook uitvoert voor Borne en Haaksbergen en begrijpt wat dit betekent in de beleidsvoorbereiding, uitvoering en bestuurlijke processen;
– je begrijpt de invloed van belangrijke (technologische) ontwikkelingen zoals digitalisering en de informatiesamenleving op de sociale leefomgeving en je weet dit samen met collega-afdelingsmanagers te vertalen naar een concrete strategie.

Afdelingsmanager Ondersteuning & Zorg:
– je bent leidinggevende, inspirator en HR-coach voor de vier teammanagers Jeugd en gezin, Wmo en Zorgloket & Budgetalert en Twentebad;
– als afdelingsmanager Ondersteuning & Zorg ben je specifiek verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de vakgebieden Ondersteuning en Zorg, Jeugd, Wmo, schuldhulpverlening en het Zorgloket;
– je begrijpt de invloed van belangrijke (technologische) ontwikkelingen zoals digitalisering en de informatiesamenleving op de sociale leefomgeving en je weet dit samen met collega-afdelingsmanagers te vertalen naar een concrete strategie.

De organisatie – Hengelo

De gemeente Hengelo, met ruim 81.000 inwoners, is centraal gelegen in Twente. Hengelo is een stad in beweging die hard werkt aan haar toekomst, aan de binnenstad en de transities in het Sociaal Domein. Deze ontwikkelingen vragen om een ondernemende en wendbare organisatie. De 750 medewerkers van de gemeente Hengelo werken met inzet en ambitie voor de Hengelose inwoners en bedrijven.

Sinds februari 2020 is het nieuwe stadhuis, waarvan het ontwerp in de categorie ‘identiteit en icoonwaarde’ meedingt naar de prijs BNA Beste gebouw van het jaar 2021, in gebruik genomen en langzaam maar zeker keren de medewerkers ook fysiek terug op deze inspirerende plek om samen aan het werk te zijn voor de stad.

De gemeentelijke organisatie hecht veel waarde aan het in contact zijn met de inwoners en partners. Na verschillende sessies met medewerkers zijn de gemeentelijke leidende motieven, die voor de dienstverlening (intern en extern) door de gehele organisatie gelden, geformuleerd. Die leidende motieven zijn: persoonlijk, duidelijk, respectvol en betrouwbaar. In 2021 krijgt dit verder vorm, onder meer door de uitvoering van een pilot (die momenteel plaatsvindt).

De brede ontwikkeling van de organisatie, Hengelo’s werken, is volop in gang. Het visiedocument kun je hier inzien.

Profiel, wat breng je mee?

Als afdelingsmanager bij de gemeente Hengelo geef je op inspirerende en motiverende wijze leiding aan de teams die onder jouw afdeling vallen. Verder ben je, zowel intern als extern een verbinder, iemand die kansen ziet en hier ook voor durft te gaan.
Ondernemerschap, creativiteit en flexibiliteit zijn woorden die goed bij jou resoneren.

Je draagt bij aan het scherp krijgen en houden van de strategische koers van de organisatie en het Sociale Domein. Je begrijpt hoe een overheidsorganisatie werkt en je weet op basis van ervaring en natuurlijk gezag snel overzicht te krijgen. Je bent positief, voelt je thuis in een informele cultuur en begrijpt wat er nodig is om Hengelo een stap verder te brengen.

Je overziet het brede speelveld van de gemeente, begrijpt en onderschrijft de gemeentelijke visie en de organisatieontwikkeling ‘Hengelo’s werken’. Samen met jouw teams lever je een actieve bijdrage aan de integrale samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Vanuit de logica van de Hengeloër geef je mede vorm aan onze dienstverlening en je laat je daarbij leiden door de volgende motieven: betrouwbaar, persoonlijk, duidelijk en respectvol.

Je kent jezelf, je weet waar jouw kracht ligt maar je weet ook wat jouw valkuilen zijn.
Je zorgt voor een omgeving waarin het veilig is om elkaar aan te spreken. Voor jou is feedback geven en krijgen de normaalste zaak van de wereld.

Functie-eisen

Kennis en vaardigheden
– Je beschikt over een WO werk- en denkniveau en je hebt minimaal een afgeronde Hbo-opleiding.
– Je hebt enkele jaren ervaring in een soortgelijke functie.
– Je bent analytisch sterk en beschikt over een grote mate van organisatiesensitiviteit.
– Je hebt ervaring met het bestuurlijk-ambtelijk samenspel, beschikt over de benodigde ‘sensitiviteit’.
– Je bent een inspirerend en overtuigend leider.
– Je bent een teamspeler, open en altijd met respect.
– Je weet hoe je een team bouwt, hier heb je ervaring mee én krijg je energie van.
– Je begrijpt hoe medewerkers binnen een organisatie werken en geboeid worden en hebt oog voor de mens achter de medewerker.

Competenties
– Zichtbaar (binnen én buiten de organisatie)
– Verbinder
– Lef
– Energiek
– Inlevingsvermogen
– Omgevingsbewust
– Transparant
– Politiek- en bestuurlijk sensitief
– Toegankelijk en benaderbaar
– Sparringpartner
– Resultaat- en oplossingsgericht.

Vergoeding

Deze nieuwe functie is boeiend en afwisselend, geen dag is hetzelfde. Hengelo is volop in beweging! Collegialiteit en samenwerken zijn de belangrijke pijlers binnen de professionele werkomgeving.

Deze functie is ingedeeld in schaal 14. Het salaris is afhankelijk van je ervaring en bedraagt maximaal € 6.924,- bruto per maand op basis van 36 uur per week. Daarnaast kent de gemeente Hengelo een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05 % op jaarbasis.

Meer informatie

PublicSpirit kan je meer informatie verschaffen over de functies. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Annemieke Hoefakker. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kun je terecht bij projectassistente Inge Kuipers. Zij zijn bereikbaar via het algemene nummer van PublicSpirit: 033 – 445 90 50.

Je kunt je vraag tevens per e-mail aan ons voorleggen: info@publicspirit.nl.

Solliciteren

Je sollicitatie ontvangen wij graag uiterlijk zondag13 juni aanstaande.

Je sollicitatie kun je indienen via onze website (www.publicspirit.nl). Vanuit de vacature van Afdelingsmanagers Sociaal kun je via de optie ‘direct solliciteren’ een motivatiebrief en een cv uploaden onder vermelding van functienaam + vacaturenummer:

• Afdelingsmanager Werk & Inkomen, 7467
• Afdelingsmanager Maatschappelijke Strategie & Ontwikkeling, 7468
• Afdelingsmanager Ondersteuning & Zorg, 7469.

Als je sollicitatie door ons is ontvangen, krijg je een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging per e-mail. Mocht je geen ontvangstbevestiging hebben ontvangen, neem dan contact met ons op.

Planning procedure
Voorselectiegesprekken                         : week 24
Presentatie sollicitaties kandidaten        : week 25, donderdag 24 juni
Selectiegesprekken 1e ronde                : week 26, dinsdag 29 juni (MS&O / W&I)
maandagochtend 5 juli (O&Z)
Selectiegesprekken 2e ronde                : week 27, woensdag 7 of donderdag 8 juli
Referenties en arbeidsvoorwaarden     : week 27
Benoeming                                            : aansluitend

De planning is onder voorbehoud en afhankelijk van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Uiteraard houden wij sollicitanten hiervan op de hoogte en werken gemeente Hengelo en PublicSpirit vanuit het principe dat gezondheid altijd voor gaat.

Direct solliciteren