Afdelingsmanagers Fysiek

Gemeente Hengelo, provincie Overijssel
Voor onze opdrachtgever gemeente Hengelo zoeken wij 2 afdelingsmanagers Fysiek.

De gemeente Hengelo, met ruim 81.000 inwoners, is centraal gelegen in Twente. Hengelo is een stad in beweging die hard werkt aan haar toekomst, aan de binnenstad en de transities in het Sociaal Domein.

Hengelo is in beweging, beweeg jij mee?

Afdelingsmanagers Fysiek

De gemeente Hengelo is volop in beweging en ontwikkeling. Een wendbare organisatie die bewust kiest voor een nieuwe organisatiestructuur, waarin ruimte ontstaat voor de nieuwe functie ‘afdelingsmanager’. Afdelingsmanagers, acht in totaal, die met elkaar een managementteam gaan vormen dat het verschil maakt, dat met energie en lef aan de slag gaat, kansen ziet, durft te dromen en een warm hart voor de organisatie, de medewerkers, de stad en haar inwoners heeft.
Voor het Fysiek Domein betekent dit concreet dat er twee afdelingsmanagers worden geworven voor de afdelingen Stedelijk Beheer & Ontwikkeling en Ruimte & Leefbaarheid.

Algemeen
Als afdelingsmanager ben je een innovatieve en gedreven professional met een strategische en duidelijke visie op het Fysiek Domein. Je bent een verbinder en bent succesvol in het bouwen van teams, waarbij samen werken aan verbeteringen en oplossingen voor jou vanzelfsprekend is.

Je bent gedreven, resultaatgericht en geeft op natuurlijke wijze leiding aan jouw teams. Als afdelingsmanager ben je zichtbaar en benaderbaar en maak je makkelijk contact binnen én buiten de organisatie. Je houdt ervan om uitgedaagd te worden, hebt lef, bent ondernemend en bent een oprecht betrokken sparringpartner voor jouw collega’s, bestuur en directie. Je bent je bewust van de omgeving waarin je werkzaam bent en je begrijpt hoe besluitvormingsprocessen in een politieke omgeving met veel verschillende belangen werken.

Twee afdelingsmanagers Fysiek
Naast het algemene profiel heeft iedere afdelingsmanager zijn/haar eigen aandachtspunten.

Afdelingsmanager Stedelijk Beheer & Ontwikkeling:
– je bent leidinggevende, inspirator en HR-coach voor de vier teammanagers van de teams beheer, voorbereiding & realisatie, stad & regie en PVG (projecten, vastgoed en grondbedrijf);
– als afdelingsmanager Stedelijk Beheer & Ontwikkeling ben je specifiek verantwoordelijk voor de ontwikkeling op het terrein van Ruimte, Wonen, Economie en Duurzaamheid;
– je hebt ruime werkervaring opgedaan in een gemeente;
– je draagt zorg voor het voorbereiden en realiseren van grootschalige projecten en het beheer en onderhoud van de openbare ruimte;
– je hebt een visie op het grondbedrijf en kunt deze inzetten ten behoeve van de stad;
– digitalisering maakt onderdeel uit van jouw visie op stedelijke ontwikkeling en je bent hier enthousiast over;
– je begrijpt de invloed van belangrijke (technologische) ontwikkelingen zoals digitalisering en de informatiesamenleving op de fysieke leefomgeving en je weet dit samen met collega-afdelingsmanagers te vertalen naar een concrete strategie.

Afdelingsmanager Ruimte & Leefbaarheid:
– je bent leidinggevende, inspirator en HR-coach voor drie teammanagers van de teams Ruimtelijke Ordening, Leefbaarheid en veiligheid en Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH);
– als afdelingsmanager Ruimte & Leefbaarheid ben je specifiek verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een veilige en aantrekkelijke fysieke leefomgeving;
– je draagt zorg voor de implementatie van de Omgevingswet, de totstandkoming van omgevingsplannen en een goede en adequate vergunningverlening;
– je begrijpt de invloed van belangrijke (technologische) ontwikkelingen zoals digitalisering en de informatiesamenleving op de fysieke leefomgeving en je weet dit samen met collega-afdelingsmanagers te vertalen naar een concrete strategie.

De organisatie – Hengelo

De gemeente Hengelo, met ruim 81.000 inwoners, is centraal gelegen in Twente. Hengelo is een stad in beweging die hard werkt aan haar toekomst, aan de binnenstad en de transities in het Sociaal Domein. Deze ontwikkelingen vragen om een ondernemende en wendbare organisatie. De 750 medewerkers van de gemeente Hengelo werken met inzet en ambitie voor de Hengelose inwoners en bedrijven.

Sinds februari 2020 is het nieuwe stadhuis, waarvan het ontwerp in de categorie ‘identiteit en icoonwaarde’ meedingt naar de prijs BNA Beste gebouw van het jaar 2021, in gebruik genomen en langzaam maar zeker keren de medewerkers ook fysiek terug op deze inspirerende plek om samen aan het werk te zijn voor de stad.

De gemeentelijke organisatie hecht veel waarde aan het in contact zijn met de inwoners en partners. Na verschillende sessies met medewerkers zijn de gemeentelijke leidende motieven, die voor de dienstverlening (intern en extern) door de gehele organisatie gelden, geformuleerd. Die leidende motieven zijn: persoonlijk, duidelijk, respectvol en betrouwbaar. In 2021 krijgt dit verder vorm, onder meer door de uitvoering van een pilot (die momenteel plaatsvindt).

De brede ontwikkeling van de organisatie, Hengelo’s werken, is volop in gang. Het visiedocument kun je hier inzien.

Profiel, wat breng je mee?

Als afdelingsmanager bij de gemeente Hengelo geef je op inspirerende en motiverende wijze leiding aan de teams die onder jouw afdeling vallen. Verder ben je, zowel intern als extern een verbinder, iemand die kansen ziet en hier ook voor durft te gaan.
Ondernemerschap, creativiteit en flexibiliteit zijn woorden die goed bij jou resoneren.

Je draagt bij aan het scherp krijgen en houden van de strategische koers van de organisatie en het Fysiek Domein. Je begrijpt hoe een overheidsorganisatie werkt en je weet op basis van ervaring en natuurlijk gezag snel overzicht te krijgen. Je bent positief, voelt je thuis in een informele cultuur en begrijpt wat er nodig is om Hengelo een stap verder te brengen.

Je overziet het brede speelveld van de gemeente, begrijpt en onderschrijft de gemeentelijke visie en de organisatieontwikkeling ‘Hengelo’s werken’. Samen met jouw teams lever je een actieve bijdrage aan de integrale samenwerking tussen de verschillende afdelingen.
Vanuit de logica van de Hengeloër geef je mede vorm aan onze dienstverlening en je laat je daarbij leiden door de volgende motieven: betrouwbaar, persoonlijk, duidelijk en respectvol.

Je kent jezelf, je weet waar jouw kracht ligt maar je weet ook wat jouw valkuilen zijn.
Je zorgt voor een omgeving waarin het veilig is om elkaar aan te spreken. Voor jou is feedback geven en krijgen de normaalste zaak van de wereld.

Functie-eisen

Kennis en vaardigheden
– Je beschikt over een WO werk- en denkniveau en je hebt minimaal een afgeronde Hbo-opleiding.
– Je hebt enkele jaren ervaring in een soortgelijke functie.
– Je bent analytisch sterk en beschikt over een grote mate van organisatiesensitiviteit.
– Je hebt ervaring met het bestuurlijk-ambtelijk samenspel, beschikt over de benodigde ‘sensitiviteit’.
– Je bent een inspirerend en overtuigend leider.
– Je bent een teamspeler, open en altijd met respect.
– Je weet hoe je een team bouwt, hier heb je ervaring mee én krijg je energie van.
– Je begrijpt hoe medewerkers binnen een organisatie werken en geboeid worden en hebt oog voor de mens achter de medewerker.

Competenties
– Zichtbaar (binnen én buiten de organisatie)
– Verbinder
– Lef
– Energiek
– Inlevingsvermogen
– Omgevingsbewust
– Transparant
– Politiek- en bestuurlijk sensitief
– Toegankelijk en benaderbaar
– Sparringpartner
– Resultaat- en oplossingsgericht.

Vergoeding

Deze nieuwe functie is boeiend en afwisselend, geen dag is hetzelfde. Hengelo is volop in beweging! Collegialiteit en samenwerken zijn de belangrijke pijlers binnen de professionele werkomgeving.

De functie is ingedeeld in schaal 14. Het salaris is afhankelijk van je ervaring en bedraagt maximaal € 6.924,- bruto per maand op basis van 36 uur per week. Daarnaast kent de gemeente Hengelo een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05 % op jaarbasis.

Meer informatie

PublicSpirit kan je meer informatie verschaffen over de functies. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Miriam Oosterwijk. Heb je vragen over de sollicitatieprocedure, dan kun je terecht bij projectassistente Inge Kuipers. Zij zijn bereikbaar via het algemene nummer van PublicSpirit: 033 – 445 90 50.

Je kunt je vraag tevens per e-mail aan ons voorleggen: info@publicspirit.nl.

Solliciteren

Je sollicitatie ontvangen wij graag uiterlijk zondag 13 juni aanstaande.

Je sollicitatie kun je indienen via onze website (www.publicspirit.nl). Vanuit de vacature van Afdelingsmanagers Fysiek kun je via de optie ‘direct solliciteren’ een motivatiebrief en een cv uploaden onder vermelding van functienaam + vacaturenummer:

• Afdelingsmanager Stedelijk Beheer & Ontwikkeling, 7470
• Afdelingsmanager Ruimte & Leefbaarheid, 7471.

Als je sollicitatie door ons is ontvangen, krijg je een automatisch gegenereerde ontvangstbevestiging per e-mail. Mocht je geen ontvangstbevestiging hebben ontvangen, neem dan contact met ons op.

Planning procedure
Voorselectiegesprekken                             : week 24
Presentatie sollicitaties kandidaten         : week 25, donderdag 24 juni
Selectiegesprekken 1e ronde                     : week 26, maandag 28 juni
Selectiegesprekken 2e ronde                     : week 27, woensdag 30 juni
Referenties en arbeidsvoorwaarden        : week 27
Benoeming                                                    : aansluitend

De planning is onder voorbehoud en afhankelijk van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. Uiteraard houden wij sollicitanten hiervan op de hoogte en werken gemeente Hengelo en PublicSpirit vanuit het principe dat gezondheid altijd voor gaat.

Direct solliciteren